Referendum u Tunisu, građani odlučuju o većim ovlašćenjima predsednika

Svet 25. jul 202215:05
Reuters/Zoubeir Souissi

Tunižani glasaju o novom ustavu, na osnovu inicijative koju predvodi tuniski predsednik Kais Sajed, za koju kritičari kažu da će formalizovati njegovu vlast i preokrenuti teško postignuta demokratska dobra u toj severnoafričkoj zemlji.

Referendumom će biti obeleženo godinu dana od kada je Saied zamrznuo parlament Tunisa i razrešio svoju vladu, potez koji kritičari opisuju kao „puč“, a koji slave Tunižani nezadovoljni političkim elitama zemlje i ekonomskom stagnacijom.

Povezane vesti

U godinu dana od tada, Sajed je sebi dao moć da vlada dekretom i otpustio je desetine sudija, a te odluke izazvale su niz protesta.

Novi ustav daje kancelariji predsednika sva izvršna ovlašćenja i uklanja ključne provere i ravnoteže. Moć tuniskog pravosuđa i parlamenta bila bi znatno smanjena.

Kritičari upozoravaju da bi Sajedova nova politička struktura mogla da otvori put ka novoj autokratiji, u zemlji koja je ustala protiv bivšeg autokratskog moćnika Zine El Abidina Ben Alija 2011. i pokrene prodemokratske proteste Arapskog proleća. Tunis je jedina država koja je izašla sa demokratijom iz tih protesta.

Izrada i organizacija referenduma od ponedeljka obeležena je kontroverzama. Profesor ustavnog prava Sajed Sadok Belaid doveden na čelo komiteta za izradu novog ustava, osudio je rezultat koji je predsednik opsežno revidirao.

On je rekao da ustav „sadrži značajne rizike i nedostatke“ koji bi mogli utrti put za uspostavljanje „sramotnog diktatorskog režima“.

Sajed je pozvao Tunižane da podrže predlog, uprkos izbornim standardima koji zahtevaju da ostane neutralan.

Komentari

Vaš komentar