Rekordan broj stanovnika u Nemačkoj usled ukrajinske krize, više od 84 miliona

Svet 27. sep 202211:12 3 komentara
John MACDOUGALL / AFP

Dolazak izbeglica iz Ukrajine doveo je do rekordnog broja stanovnika u Nemačkoj, saopštila je Federalna kancelarija za statistiku.

U saopštenju se navodi da u najnaseljenijoj članici EU sada živi više od 84 miliona ljudi.

Nemačka je jedna od zemalja sa najnižom stopom fertiliteta i, prema nekim parametrima, sa najstarijom populacijom. Međutim, bogatstvo, potražnja radnika i relativno otvorena migraciona politika učinili su Nemačku atraktivnom destinacijom za migrante, čak i pre nego što je EU otvorila vrata za izbeglice iz Ukrajine.

U izveštaju Kancelarije navodi se da je populacija u prvoj polovini 2022. godine porasla za jedan odsto, odnosno za 843.000 ljudi, dok je u celoj prošloj godini taj procenat iznosio samo 0,1 odsto. Nemačka je zabeležila neto migraciju od 750.000 ljudi iz Ukrajine u tom periodu.

Rast u uporedivim razmerama zabeležen je samo tri puta od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, i svaki put je bio povezan sa talasom izbeglica.

Izbeglice iz bivše Jugoslavije su 1992. godine učinile da broj stanovnika u Nemačkoj poraste za 700.000, a 2015. godine Nemačka je primila gotovo milion izbeglica sa Bliskog istoka.

Broj žena u Nemačkoj porastao je za 1,2 odsto, a muškaraca za 0,8 odsto, što pokazuje da su od rata u Ukrajini uglavnom pobegli žene i deca. Muškarcima koji su u starosnoj grupi za borbu zabranjeno je da napuštaju Ukrajinu.