Rekordna stopa smrtnosti od kovida 19 na Novom Zelandu

Svet 22. jul 202212:49 > 13:2614 komentara
REUTERS/Stephane Mahe/File Photo

Novi Zeland beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od kovida-19, a novi talas zaraze omikron varijantom posebno se pokazao pogubnim za starije stanovništvo, objavio je Rojters.

Prema podacima ministarstva zdravlja, za sedam dana do 16. jula, od kovida-19 je umrla 151 osoba, dok je u najgoroj nedelji prethodnog talasa u martu ove godine umrlo 115 ljudi. U poslednja 24 sata umrlo je još 26 osoba, svi stariji od 60 godina.

U novom talasu zaraze na Novom Zelandu, zemlji s 5,1 milionom stanovnika, prevladava podvarijanta omikrona BA.5. Zabeleženo je 64.780 aktivnih slučajeva za nedelju dana, a vlasti tvrde da se veliki broj zaraze ne prijavljuje.

Brzi odgovor vlasti na pandemiju, uz vrlo stroge restrikcije i visoku stopu vakcinacije, smatran je dobrim primerom borbe protiv kovida-19, ali od kraja prošle godine zaraza se nesmanjeno širi.

Ambulante opšte prakse, hitne službe i bolnice su pod pritiskom, iako je broj hospitalizacija nešto manji nego u martu.

Vlada za sada ne uvodi ogrnaičenja kretanja iobavezne maske u školama, a ministarstvo obrazovanja savetuje školama da vrate maske pošto se deca sledeće nedelje vrate u škole posle praznika.

Komentari

Vaš komentar