Rekordni broj umrlih u SAD od korone – pažnja javnosti okrenuta opozivu Trampa

Svet 13. jan 202116:561 komentar
SAD
Izvor: ANGELA WEISS / AFP

Dok Sjedinjene Američke Države beleže novi dnevni rekord od 4.300 umrlih od koronavirusa, pažnja javnosti je usredsređena na posledice pobune na Kapitolu i proces opoziva dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa koji je počeo u Predstavničkom domu Kongresa.

Ukupni broj umrlih u državi od kovid-19 premašio je 380.000, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, i ubrzano se približava broju Amerikanaca poginulih u Drugom svetskom ratu, oko 407.000.

Potvrđene infekcije koronavirusom premašile su 22,8 miliona.

Dok se zemlja istovremeno suočava sa političkom krizom i nalazi se na ivici pretnji novim nasiljem ekstremne desnice, SAD su juče zabeležile 4.327 smrtnih slučajeva, a Arizona i Kalifornija su među najteže pogođenim državama.

Smrtnost se naglo povećala poslednja dva i po meseca, a prosečan broj novozaraženih je skoro svakodnevno oko 250.000, uprkos vakcinaciji koja je u toku.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 9,3 miliona Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine ili manje od 3 odsto populacije. To je premalo prema mišljenju stručnjaka koji tvrde da je neopohodno da stotine miliona građana primi vakcinu kako bi se pobedila epidemija.

Preduzeti su napori za pojačanom vakcinacijom širom zemlje. Na stadionima i drugim mestima otvoreni su punktovi na kojima građani mogu da prime vakcinu i kroz prozore automobila.

Takođe, sve veći broj država počeo je sa vakcinacijom naredne prioritetne grupe, starijih građana, do sada su u većini mesta vakcinisani samo zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova.

Trampova administracija najavila je juče planove za ubrzanje vakcinacije i naredila distribuciju veće količine vakcina koje bi obezbedile da ljudi na vreme prime drugu dozu.

Komentari

Vaš komentar