Reporteri bez granica podneli tužbu u Hagu zbog raketiranja TV tornja u Kijevu

Svet 05. mar 202218:45 40 komentara
Reuters/Carlos Barria

Udruženje Reporteri bez granica (RSF) objavilo je da je podnelo tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) nakon što su u utorak ruske snage raketirale i pogodile televizijski toranj u Kijevu, nazvavši taj čin "ratnim zločinom".

„Udruženje Reporteri bez granica 4. marta podnela je tužbu glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog ratnog zločina koji su počinile ruske snage u Ukrajini. Od početka agresije na Ukrajinu 24. februara, ruska vojska je namerno bombardovala nekoliko televizijskih tornjeva širom zemlje“, navodi se u saopštenju organizacije.

POVEZANE VESTI

U utorak, šestog dana ruske invazije na Ukrajinu, ruska raketa pogodila je TV toranj nedaleko od Babij Jara, kanjona u svetu poznatog po pokolju iz 1941. kada su nacisti u dva dana streljali i ubili više od 30.000 Jevreja.

U napadu na TV toranj poginulo je pet osoba.

Reporteri bez granica tvrde da su još „najmanje tri TV tornja pogođena u bombardovanjima – u Korostenu, Lisičansku i Harkovu, a dve radiodifuzne antene prestale su da emituju nakon što je nad njima kontrolu preuzela ruska vojska. Radi se o antenama u Melitopolju i Hersonu.

„Namerna bombardovanja raznih medijskih infrastruktura, poput tv tornjeva i antena, predstavljaju ratni zločin i pokazuju razmere ofanzive koju je pokrenuo Putin protiv prava na informacije“, istaknuto je u saopštenju glavnog sekretara Reportera bez granica Kristofa Deloara.

U sredu uveče tužilac Međunarodnog krivičnog suda najavio je „hitno otvaranje istrage“ o situaciji u Ukrajini, pošto je dobio zeleno svetlo 39 zemalja članica MKS-a.