Republikanci pokreću istragu protiv Bajdena zbog povlačenja iz Avganistana

Svet 11. mar 202322:15 17 komentara
NICHOLAS GUEVARA / US MARINE CORPS / AFP

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokrenula je istragu o odluci administracije predsednika Džozefa Bajdena da se povuče iz Avganistana u avgustu 2021, nakon što su američki vojnici koji su učestvovali u evakuaciji svedočili da je haotično povlačenje bilo posledica mnogih pogrešnih odluka.

Poslednje dane američkog rata u Avganistanu obeležili su haos i smrt, a brzo napredovanje Talibana je iznenadilo i američku vojsku i Stejt department.

“Zbog zanemarivanja dužnosti Bajdenove administracije, svet je gledao potresne scene na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dve nedelje”, izjavio je predsedavajući Odbora za spoljnu politiku Majkl Mekol, prenosi Glas Amerike.

Članovi Demokratske partije u Predstavničkom domu tvrde, međutim, da su temelje za haotično povlačenje položile prethodne administracije.

“U godinama pre povlačenja odluka da se učestvuje u direktnim pregovorima sa Talibanima, bez vlade Avganistana, i poziv na sastanak u Kemp Dejvidu potvrdili su međunarodni legitimitet Talibana”, ukazao je na pretresu demokratski kongresmen Gregori Miks.

Republikanci postavljaju i pitanje zbog čega je došlo do zastoja u procesuiranju viza desetinama hiljada Avganistanaca, kojima je obećana bezbednost u zamenu za pomoć američkim snagama.

Piter Lusije, koji radi za organizaciju „Team America Relief“, koja je pomagala u procesu evakuacije, ocenio je da ovo nije priča ni o Bajdenovom, ni o Trampovom neuspehu, već o neuspehu Amerike i o posledicama koje je on imao, a i dalje ima, na Avganistance.

Oko 122.000 ljudi na kraju je avionima evakuisano iz Avganistana u dva dana pre nego što su Talibani preuzeli vlast, ali je njihov imigracioni status i dalje neizvestan, a desetine hiljada kojima je to obećano su i dalje u Avganistanu.

“Plakali smo dok smo slušali poruke koje su ostavila deca koja su nas molila za pomoć”, ispričao je na pretresu pilot američkog vojnog vazduhoplovstva Frensis Hoang.

Američki vojnici su svedočili da su zbog nejasnih pravila vojnog angažovanja ostali bez odbrane na aerodromu u Kabulu i ocenili da je to na kraju dovelo do bombaškog napada 26. avgusta, što je bio najsmrtonosniji dan za Amerikance u Avganistanu u prethodnih 10 godina.

“Povlačenje je bilo katastrofa. Bio je to nedopustivi nemar i izostanak odgovornosti. Niko nije odgovarao za 11 marinaca, jednog mornara i jednog vojnika koji su ubijeni tog dana”, kazao je poručnik Marinskog korpusa Tajler Vargas-Endruz.

Članovi Kongresa kažu da će državni sekretar i sekretar za odbranu uskoro biti pozvani da svedoče o ulozi svojih sekretarijata u evakuaciji. (

Komentari (17)

Vidi sve komentare