Ročište u Hagu po tužbi za genocid u Pojasu Gaze, Izrael oštro porekao optužbe

Svet 17. maj 202418:11 10 komentara
Međunarodni sud pravde
Shutterstock

Južna Afrika saopštila je Međunarodnom sudu pravde (MSP) da je situacija u Pojasu Gaze dostigla "novu i užasavajuću fazu" i apelovala na sudije da narede prekid izraelskih vojnih operacija, saopšteno je danas. Sud je održao treće ročište o hitnim merama koje je tražila Južna Afrika pošto je krajem prošle godine podnela tužbu za genocid. Izrael je oštro porekao optužbe.

U najnovijem zahtevu Južna Afrika ocenjuje da izraelski vojni upadi u Rafu prete samom opstanku Palestinaca u Gazi.

U januaru su sudije Izraelu naredile da učini sve što može da spreči smrt, razaranje i svaki akt genocida u Gazi, ali sudsko veće nije naredilo i kraj vojne ofanzive.

Sudije MSP će sada razmatrati taj zahtev i očekuje se da donesu odluku u narednim nedeljama.

One imaju ovlašćenje da narede prekid vatre i druge mere, ali ne mogu da nametnu izvršenje. Zahtev da Rusija zaustavi punu invaziju na Ukrajinu iz 2022. do sada nije ispunjen.

Izrael je danas oštro porekao optužbe za genocid, tvrdeći u najvišem sudu UN da čini sve što može kako bi zaštitio civilno stanovništvo tokom svoje vojne operacije u Gazi.

Tamar Kaplan-Turgeman iz izraelskog pravnog tima je branila ponašanje te zemlje, rekavši da je dozvolila isporuku goriva i lekova opkoljenoj enklavi.

Ona je rekla i da Izrael preduzima izuzetne mere kako bi smanjio štetu po civile u Gazi.

Na samom kraju njenog govora jedna žena iz publike je protestovala i uzviknula „lažovi“, te je ročište je nakratko prekinuto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare