Ročište u Londonu na kojem SAD ponovo traže izručenje Asanža

Svet 27. okt 202109:42 3 komentara
REUTERS/Tom Nicholson

Dvodnevno ročište na kome će američka vlada ponovo tražiti izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da mu se sudi za optužbe o špijunaži, počinje u Londonu.

U januaru je sudija nižeg suda u Londonu odbacila američki zahtev za izručenjem Asanža zbog objavljivanja preko Vikiliksa hiljada tajnih vojnih dokumenata pre deset godina.

Povezane vesti

Sudija Vanesa Barejcer odbila je u januaru izručenje Asanža pozivajući se na zdravstvene razloge i navodeći da bi Asanž mogao da se ubije ukoliko bi bio držan pod teškim američkim zatvorskim uslovima.

Ona je ipak odbacila argumente odbrane da bi se Asanž suočio sa politički motivisanim američkim tužiocima koji bi prenebregli zaštite o slobodi govora, i ocenila da bi mu američki pravni sistem dao fer suđenje.

Advokatima američkih vlasti dozvoljeno je da ulože žalbu na odluku suda o odbijanju izručenja. Na ranijem ročištu oni su doveli u pitanje psihijatrijske nalaze u tom slučaju, uz argument da Asanž nije toliko bolestan da ne može da se uzdrži da se ne ubije.

Odluka za nekoliko nedelja

Očekuje se da će Asanž koji se nalazi u londonskom zatvoru Belmarši, učestvovati na ročištu putem video veze, a da će dvoje sudija koji budu slušali žalbu doneti odluku tek za nekoliko nedelja.

Čak ni tada neće biti kraj ove priče, pošto strana koja gubi može da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Američki tužioci optužili su Asanža u 17 tačaka za špijunažu i u jednoj za zloupotrebe kompjutera zbog Vikiliksove objave hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata. Optužbe nose maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Tužioci smatraju da je Asanž nezakonito pomogao američkoj vojnoj analitičarki Čelsi Mening da ukrade tajne diplomatske depeše i vojne dokumente koje je Vikiliks kasnije objavio.

Advokati za 50-godišnjeg Asanža kažu da je delovao kao novinar i da ima prava na zaštitu prema prvom amandmanu američkog Ustava koji se odnosi na slobodu govora, pošto je objavio dokumente koji su otkrili loše delovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Asanž je u zatvoru od kada je uhapšen u aprilu 2019. godine zbog kršenja uslovne slobode u drugom odvojenom pravnom postupku. Pre toga on je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pobegao 2012. da izbegne izručenje Švedskoj da bi odgovarao na navode o silovanju i seksualnom napadu.

Švedska je odustala od istraga o seksualnim prestupima u novembru 2019. zbog toga što je toliko vremena prošlo, ali Asanž je ostao u zatvoru. Sudija koja je odbila njegovo izručenje SAD-u u januaru naložila je da mora da ostane u pritvoru dok traje žalbeni postupak SAD.