Rogozin: Roskosmos neće više isporučivati raketne motore u SAD

Svet 03. mar 202221:1116 komentara
ERIC PIERMONT / AFP

Ruska svemirska agencija Roskosmos više neće isporučivati raketne motore ruske proizvodnje Sjedinjenim Državama, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin na državnoj televiziji, okončavajući višedecenijski odnos između američkih i ruskih proizvođača raketa.

„Danas smo doneli odluku da obustavimo isporuke raketnih motora NPO Energomaš u Sjedinjene Američke Države“, rekao je Rogozin, a prenosi TASS.

Povezane vesti

„Da podsetim da su te isporuke bile prilično intenzivne negde od sredine 1990-ih“, dodao je on.

TASS je izvestio da će se zabrana odnositi na motore RD-180 koji pokreću rakete Atlas V američke United Launch Alliance (ULA).

Međutim, izvršni direktor ULA Tori Bruno rekao je na Tviteru da je ULA već preuzela isporuku RD-180 koji su joj potrebni u bliskoj budućnosti i ne predviđa da će posledice ruske invazije na Ukrajinu imati bilo kakav uticaj na operacije ULA.

ULA, privatna kompanija za svemirski saobraćaj, u procesu je napuštanja svoje linije raketa Atlas u korist nove linije raketa, pod nazivom Vulcan, koje će koristiti motore američke raketne kompanije Džefa Bezosa Blue Origin. Nije jasno kada će ta raketa biti spremna za let.

Zabrana se odnosi i na motore RD-181 koji se koriste na raketama Antares kompanije Northrop Grumman, prenose ruski državni mediji. Te rakete se koriste za napajanje misija za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice bez posade. Northrop Grumman nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

„Od danas je bilo planirano da se isporuči dodatnih 12 motora RD-181 u periodu 2022-2024, a vođeni su i razgovori sa Sjedinjenim Državama o isporuci motora RD-181M sa poboljšanim operativnim karakteristikama, ali verujemo da u ovoj situaciji ne možemo više da snabdevamo SAD našim najboljim motorima“, rekao je Rogozin.

SAD imaju druga sredstva za dopremanje tereta do i od svemirske stanice. Space X-ova svemirska letelica Dragon se često koristi u tu svrhu.

„Neka lete na nečem drugom, na svojim metlama“, rekao je Rogozin ruskoj TV stanici.

Komentari

Vaš komentar