Rojters: Očevici navode da su se čule eksplozije kod ruske vojne baze na Krimu

Svet 09. avg 202216:17 > 17:35 77 komentara
REUTERS/Stringer

Troje lokalnih očevidaca reklo je Rojtersu da su čuli snažne eksplozije i videli crni dim koji se diže iz pravca ruske vojne baze u mestu Novofedorivka, na aneksiranom poluostrvu Krim.

Na snimcima navodno sa lica mesta, a neki od njih postavljeni i na društvenim mrežama, koje su zabeleženi sa obližnjih turističkih plaža vidi se oblak dima. Rojters navodi da se ti snimci nisu mogli odmah verifikovati.

U toku samo jednog minuta, oko 15.30 časova (oko 12:30 po lokalnom vremenu), čulo se najmanje 12 eksplozija različitog intenziteta, rekla su dva očevica. Tri su bila posebno glasna, izazivajući varnice i dim.

REUTERS/Stringer

Otprilike 30 minuta kasnije, još jedna eksplozija, koju su očevici opisali kao najglasniju od svih, izazvala je još dva oblaka dima i prašine. U obližnjem gradu Saki oglasile su se sirene.

Ruski guverner Krima Sergej Aksjonov rekao je u objavi na svom Telegram kanalu da je otišao u to područje i da se „okolnosti razjašnjavaju“.

Savetnik Aksjonova potvrdio je da je došlo do eksplozija, ali je odbio da komentariše mogući uzrok, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Angažovane su službe hitne pomoći, javila je novinska agencija TASS, pozivajući se na regionalno ministarstvo zdravlja.

Meštani su prijavili zastoje na putevima koji vode dalje od obale.

Rusija je decenijama uzimala u zakup pomorsku luku Sevastopolj, dom njene Crnomorske flote, od Kijeva, ali je 2014. godine anektirala celo poluostrvo Ukrajine što nije priznala većina drugih zemalja, navodi Rojters.

Krim je do sada bio pošteđen intenzivnog bombardovanja i artiljerijskih borbi koje su se vodile u drugim oblastima istočne i južne Ukrajine od 24. februara, kada je predsednik Vladimir Putin naredio ruskim oružanim snagama da uđu u Ukrajinu – uključujući neke delove sa sedištem na poluostrvu.

Sve o Ukrajini i Rusiji čitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari (77)

Vidi sve komentare