Rojters: Pentagon vodio tajnu antivaksersku kampanju tokom kovida da sabotira Kinu

Svet 14. jun 202423:22 15 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Američka vojska pokrenula je tajni program usred kovida kako bi diskreditovala kinesku vakcinu Sinovak, kao odgovor na napore Pekinga da okrivi Vašington za pandemiju. Jedna meta bila je filipinska javnost.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je taj gambit bio neodbranjiv i da je ugrozio nevine živote, prenosi VOA.

Na vrhuncu pandemije, američka vojska je pokrenula tajnu kampanju da se suprotstavi onome što je smatrala rastom uticaja Kine na Filipinima, naciji koja je posebno teško bila pogođena smrtonosnim virusom.

O ovoj tajnoj operaciji se ništa nije znalo. Cilj je bio da se seje sumnja u bezbednost i efikasnost vakcina i drugih sredstava koja su spasavala živote, a koje je isporučivala Kina, pokazalo je istraživanje Rojtersa. Putem lažnih internet naloga koji su se predstavljali kao Filipinci, vojska je pokrenula antivaksersku kampanju.

Pročitajte još:

Na društvenim mrežama kritikovam je kvalitet maski za lice, kompleta za testiranje i prve vakcine koja je bila dostupna na Filipinima, kineske vakcine Sinovak. Rojters je identifikovao najmanje 300 naloga na Eksu, nekadašnjem Tviteru, koji se poklapaju sa opisima koje su podelili bivši vojni zvaničnici SAD upoznati sa operacijom na Filipinima. Skoro svi su kreirani u leto 2020. godiune i imali haštag #Chinaangvirus, što na tagalogu znači: „Kina je virus“.

„Kovid je stigao iz Kine, a VAKCINA je takođe došla iz Kine, ne verujte Kini!“ jedan tipičan tvit iz jula 2020. pročitan na jeziku tagalogu. Uz tekst je fotografija šprica pored kineske zastave i grafikona sa porastom broja infekcija.

Drugi post je glasio: „Iz Kine:maska za lice, vakcina- LAŽNI. Ali koronavirus je stvaran.“

Nakon što je Rojters pitao Eks o nalozima, ova kompanija je uklonila profile, nakom što je utvrdila da su deo koordinisane bot kampanje.

Američka vojska počela je antivaksersku kampanju u proleće 2020. godine i proširili su je izvan jugoistočne Azije pre nego što prekinuli sredinom 2021. godine, utvrdio je Rojters. Prilagođavali su kampanju lokalnoj publici širom Centralne Azije i Bliskog istoka, a Pentagon je koristio kombinaciju lažnih naloga na društvenim mrežama na više platformi da širi strah od kineskih vakcina među muslimanima u vreme kada je virus ubijao desetine hiljada ljudi svaki dan.

Ključni deo strategije bio je da se pojača sporna tvrdnja da se kineska injekcija može smatrati zabranjenom prema islamskom zakonu, pošto vakcine ponekad sadrže svinjski želatin.

Vojni program je započeo pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom i nastavio se kada je Belu kuću preuzeo Džo Bajden, otkrio je Rojters, čak i nakon što su nadležni u društvenim medijima upozorili novu administraciju da Pentagon učestvuje u širenju dezinformacija o kovidu.

Bajdenova administracija u Beloj kući je u proleće 2021. izdala uredbu kojom se zabranjuju antivakserski stavovi, koji su takođe bili usmereni protiv drugih proizvođača vakcina, a Pentagon je pokrenuo internu istragu, otkrio je Rojters.

Pročitajte još:

Američkoj vojsci je zabranjeno da cilja Amerikance propagandom, a Rojters nije našao nikakve dokaze da je toga bilo u operaciji Pentagona.

Portparoli Trampa i Bajdena nisu odgovorili na zahteve za komentar o tajnom programu.

Visoki zvaničnik Sekretarijata odbrane priznao je da je američka vojska bila uključena u tajnu propagandu da bi sabotirala kinesku vakcinu u zemljama u razvoju, ali je odbio da pruži detalje.

Portparolka Pentagona rekla je da američka vojska koristi različite platforme, uključujući društvene medije, da bi se suprotstavila napadima malignog uticaja na SAD, saveznike i partnere. Ona je takođe napomenula da je Kina počela kampanju dezinformacija kako bi lažno okrivila Sjedinjene Države za širenje kovida. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u mejlu saopštilo da je dugo tvrdilo da američka vlada manipuliše društvenim medijima i širi dezinformacije.

Ambasada Filipina u Vašingtonu nije odgovorila na Rojtersove upite, uključujući ni i to da li je znala za operaciju Pentagona. Portparol filipinskog Ministarstva zdravlja je, međutim, rekao da nalazi Rojtersa zaslužuju da ih istraže i saslušaju nadležni organi uključenih zemalja.

Kada je Rojters o tajnoj kampanji Pentagona obavestio stručnjake za javno zdravlje, oni su to osudili, i dodali da dovodi civile u opasnost zbog potencijalne geopolitičke dobiti. Naveli su da je operacija koja je trebalo da osvoji srca i umove ugrozila živote.

„Mislim da se to ne može ničim odbraniti“, rekao je Daniel Lasej, specijalista za zarazne bolesti na medicinskoj školi u Darmutu . „Zgrožen sam i razočaran kada čujem da bi američka vlada to uradila“, kaže Lasej, koji je bivši vojni lekar i pomagao je tokom napada izvršenih antraksom 2001. godine.

Iako je utvrđeno da su kineske vakcine manje efikasne od američkih vakcina kompanija Fajzer i Moderna, sve ih je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. Sinovak nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare