Roman Protasevič i njegova devojka prebačeni u kućni pritvor

Svet 25. jun 202112:08 0 komentara
Stringer/AFP

Beloruski disident Roman Protasevič i njegova devojka, koji su uhapšeni prošlog meseca pošto je avion u kome su bili prinudno preusmeren na aerodrom u Minsku, prebačeni su iz pritvorske ustanove u kućni pritvor.

Povezane vesti:

Hapšenje Protaseviča izazvalo je ogorčenje međunarodne zajednice, a Evropska unija je uvela dodatne ekonomske sankcije Belorusiji.

Novinar i njegova devojka Sofija Sapega su od hapšenja 23. maja bili u pritvoru.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska rekla je danas da je prebacivanje u kućni pritvor Protaseviča i Sapege „dobra vest“, ali je naglasila da to nije kraj.

„Kućni pritvor nije sloboda, oni se i dalje suočavaju sa optužbama, i dalje se prati svaki njihov korak. Znači da su još uvek taoci“, rekla je Tihanovska, koja je prošle godine pod pritiskom vlasti pobegla iz Belorusije u Litvaniju.

Dodala je da su ona i njen tim u kontaktu sa roditeljima Protaseviča, koji „nemaju nikakve informacije o svom sinu, ne smeju da razgovaraju s njim i uvereni su da režim igra igru“.

Sapegin advokat Anton Gašinski potvrdio je za Asošijeted pres da je njegova klijentinja nedavno prebačena u kućni pritvor, ne precizirajući kada. Ona živi u iznajmljenom stanu u Minsku, a juče se sa roditeljima srela u restoranu.

Gašinski nije želeo da odgovori da li je bila sa Protasevičem.

Protasevičeva advokatica odbila je da komentariše gde se on nalazi, kao ni status njenog klijenta.