Roman Protasevič i njegova devojka prebačeni u kućni pritvor

Svet 25. jun 202112:08
Stringer/AFP

Beloruski disident Roman Protasevič i njegova devojka, koji su uhapšeni prošlog meseca pošto je avion u kome su bili prinudno preusmeren na aerodrom u Minsku, prebačeni su iz pritvorske ustanove u kućni pritvor.

Povezane vesti:

Hapšenje Protaseviča izazvalo je ogorčenje međunarodne zajednice, a Evropska unija je uvela dodatne ekonomske sankcije Belorusiji.

Novinar i njegova devojka Sofija Sapega su od hapšenja 23. maja bili u pritvoru.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska rekla je danas da je prebacivanje u kućni pritvor Protaseviča i Sapege „dobra vest“, ali je naglasila da to nije kraj.

„Kućni pritvor nije sloboda, oni se i dalje suočavaju sa optužbama, i dalje se prati svaki njihov korak. Znači da su još uvek taoci“, rekla je Tihanovska, koja je prošle godine pod pritiskom vlasti pobegla iz Belorusije u Litvaniju.

Dodala je da su ona i njen tim u kontaktu sa roditeljima Protaseviča, koji „nemaju nikakve informacije o svom sinu, ne smeju da razgovaraju s njim i uvereni su da režim igra igru“.

Sapegin advokat Anton Gašinski potvrdio je za Asošijeted pres da je njegova klijentinja nedavno prebačena u kućni pritvor, ne precizirajući kada. Ona živi u iznajmljenom stanu u Minsku, a juče se sa roditeljima srela u restoranu.

Gašinski nije želeo da odgovori da li je bila sa Protasevičem.

Protasevičeva advokatica odbila je da komentariše gde se on nalazi, kao ni status njenog klijenta.

Komentari (0)

Vidi sve komentare