RSE: EP rezolucijom optužio Rusiju da želi da rasplamsa sukob na Z. Balkanu

Svet 10. mar 202220:24 14 komentara
REUTERS/Yves Herman

Evropski parlament (EP) je Rezolucijom osudio "napore Rusije" da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu "u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica", što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona, javlja RSE.

EP je 9. marta izglasao Rezoluciju o „stranom mešanju u demokratske procese u Evropskoj uniji (EU)“.

Za donošenje Rezolucije bila su 552 glasa, protiv je bio 81, dok je uzdržanih glasova bilo 60, prenosi Radio slobodna Evropa.

Među elementima Rezolucije obuhvata se i zabrinutost evropskih zastupnika zbog „pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve“.

U Rezoluciji se, između ostalog, navodi da je EP uznemiren što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima.

Traži se sazivanje dijaloga sa civilnim društvom i privatnim sektorom na Zapadnom Balkanu kako bi se koordinisali napori protiv dezinformacija u regionu.

U Rezoluciji se ocenjuje da „zlonamerne i autoritarne zemlje, poput Rusije i Kine, manipulišu informacijama kako bi poremetile demokratiju EU“, navodi RSE.

Evropski zastupnici upozoravaju da evropski građani, kao i vlade, „nisu svesni pretnji“ ovih akcija.

EP poziva na sankcije za strano mešanje i kampanje dezinformisanja, uključujući i oduzimanje licenci organizacijama, koje distribuiraju stranu državnu propagandu.

Ideju o sankcionisanju mreže dezinformacija je već podržao šef evropske diplomatije Žozep Borel, dan ranije kada se u EP raspravljalo o rezoluciji pre njenog glasanja.

Borel je u obraćanju poslanicima 0EP rekao da EU treba biti u stanju da zamrzava sredstva i zabrani putovanja u Uniju svakom tko je odgovoran kako bi se skrenula pažnja na zloupotrebu informacija radi manipulacije i pogrešnog informisanja.

Poslanici EP izglasanom Rezolucijom pozivaju Evropsku komisiju da izgradi infrastrukturu, potrebnu za izradu odgovora zasnovanih na dokazima na kratkoročne i dugoročne pretnje dezinformacijama na Zapadnom Balkanu.

Poseban poziv je upućen Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) da se okrene proaktivnijem stavu, „fokusirajući se na izgradnju kredibiliteta EU u regionu, a ne na njegovu odbranu“.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare