Rumunija objavila video ruskog diplomate proteranog zbog špijunaže

Svet 30. apr 202115:41 > 15:4711 komentara
Izvor: Pixabay

Vlasti Rumunije objavile su video koji navodno prikazuje ruskog diplomatu nedavno proteranog zbog špijunaže tokom sastanka sa izvorima radi prikupljanja poverljivih podataka.

Na snimku se vidi bivši zamenik atašea ruske ambasade Aleksej Grišajev, koga su rumunske vlasti proterale u utorak sa obrazloženjem da njegove aktivnosti krše Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, piše Balkan Insight.

On je optužen da je špijunirao za rusku obaveštajnu službu GRU.

Zvanični Bukurešt je saopštio da je ruski diplomata pokušao da regrutuje državne službenike i od njih pribavi poverljive informacije o NATO i bezbednosnoj politici Rumunije.

Kažu da je Grišajev hteo da pribavi osetljive insajderske informacije o rumunskoj spoljnoj politici, energetskoj bezbednosti, vojnom sektoru i druge podatke.

Više evropskih država proteralo je ruske diplomate prethodnih dana nakon skandala oko navodnih aktivonosti Rusije. Neke zemlje proterale su ruske zvaničnike u znak solidarnosti sa evropskim susedima.

Češka vlada optužila je prošle nedelje rusku tajnu službu da je iza eksplozije skladišta municije iz 2014. godine kada je poginulo dvoje ljudi. Prag je proterao 18 ruskih diplomata optuživši ih da su agenti specijalnih službi.

Rusija je uzvratila proterivanjem 20 čeških diplomata, a onda je Prag objavio da namerava da ograniči broj ruskih diplomata u zemlji tako da misije imaju isti broj diplomata.

Češka je pozvala svoje partnere u EU i NATO da proteraju ruske diplomate radi podrške Pragu u odnosu na Moskvu.

Slovačka i baltičke zemlje su objavile da proteruju ukupno sedam ruskih diplomata.

Komentari

Vaš komentar