Rumunski ministar odbrane podneo ostavku zbog neslaganja sa predsednikom države

Svet 24. okt 202214:321 komentar
Vasile Dinku
Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinku podneo je ostavku, navodeći kao razlog probleme u saradnji sa predsednikom države Klausom Johanisom, vrhovnim komandantom oružanih snaga Rumunije.

Dinku, član vladajuće Socijaldemokratske partije, ostavku je podneo nedelju dana posle kontroverzne izjave da su pregovori sa Rusijom jedina šansa Ukrajine za postizanje mira, što se razlikuje od zvaničnog stava Rumunije.

Ministar odbrane, koji je na funkciji proveo nešto manje od godinu dana, naveo je na Fejsbuku da je ostavku poslao Johanisu i premijeru Nikolaeu Čjuki.

Dinku je naveo da je njegovo povlačenje neophodno kako proces donošenja odluka u vojnim programima ne bi bio otežan i „da ne bi blokirao brojne projekte apsolutno neophodne za optimalno funkcionisanje“ Ministarstva odbrane i vojske.

Rumunija, članica EU i NATO-a koja se graniči sa Ukrajinom, dobila je na značaju otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. U Rumuniji se nalaze multinacionalne grupe vojnika i sistemi protivvazduhoplovne odbrane alijanse.

Komentari

Vaš komentar