Rusi bombardovali Zmijsko ostrvo čim se zavijorila ukrajinska zastava

Svet 07. jul 202219:30 > 19:34 12 komentara
Press service of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sprečili Oružane snage Ukrajine da postave ukrajinsku zastavu na Zmijskom ostrvu u Crnom moru. Rojters je ranije objavio fotografiju ukrajinske zastave na ostrvu, koju mu je dostavila pres služba ukrajinskih oružanih snaga.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov rekao je da je ukrajinska vojska pokušala da napravi simboličan gest i označi ostrvo zastavom kao vraćenu ukrajinsku teritoriju.

Prema njegovim rečima, nekoliko pripadnika ukrajinskih snaga iskrcalo na ostrvo pre zore, a avion ruskih vazdušnih snaga odmah je pogodio Zmijsko ostrvo visokopreciznim projektilima. „Deo ukrajinskih vojnika je uništen, preživeli su pobegli“, rekao je Konašenkov.

Ministarstvo je 2. jula objavilo da su ruski vojnici napustili Zmijsko ostrvo da bi oslobodili prolaz trgovačkim brodovima koji prevoze žito i hranu.

Portparol vojne administracije Odese je ranije danas objavio da se ukrajinska zastava ponovo viori na strateškom ostrvu u Crnom moru, pošto su ruski vojnici napustili ovo mesto.

Tekst na zastavi kaže: „Setite se ruskog ratnog broda… Zmijsko ostrvo – ovo je Ukrajina“, a potpisao ga je načelnik vojne uprave Odese Maksim Marčenko.

Rusija je ostrvo napustila krajem juna, tvrdeći da je reč o gestu dobre volje – što se smatralo pobedom za Ukrajinu za koju se Kijev nadao da bi mogla da ublaži blokadu ukrajinskih luka.

Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog, sugerisao je da će se trenutak podizanja zastave na Zmijskom ostrvu ponoviti širom Ukrajine narednih meseci.

„Ukrajinska zastava je na Zmijskom ostrvu. Očekuju nas mnogi slični snimci iz ukrajinskih gradova koji su privremeno okupirani“, napisao je Jermak na Telegramu.

Zmijsko ostrvo postalo je simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (12)

Vidi sve komentare