Rusi demantuju Energoatom, kažu da ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Svet 28. nov 202208:595 komentara
Izvor: Reuters/Alexander Ermochenko

Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod kontrolom Rusije, saopštila je u ponedeljak uprava okupiranog grada Energodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage pripremaju za odlazak.

„Mediji aktivno šire lažne informacije da Rusija navodno planira da se povuče iz Energodara i napusti nuklearku. Ova informacija nije istinita“, rekla je uprava koju podržava Rusija u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Povezane vesti

Direktor ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju je rekao u nedelju da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju da napuste ogromnu nuklearnu elektranu Zaporožja, koju su zauzele u martu ubrzo nakon invazije.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je u ponedeljak da su ukrajinske snage krajem prošle nedelje uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko 30 ruskih vojnika povređeno u borbama u blizini Energodara.

Rojters nije mogao odmah da proveri te izveštaje.

Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Energodaru, koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je u septembru aneksiju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, gde njegove snage tvrde da imaju delimičnu kontrolu, a taj potez su Kijev i njegovi zapadni saveznici ocenili kao nezakonit.

Komentari

Vaš komentar