Rusi gađali Odesu, skoro cela Luganska oblast pod njihovom kontrolom

Svet 01. jul 202219:23 > 19:2812 komentara
Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok

U Ukrajini, 128. dana ruske invazije - novi masakr civila. Ruski projektili rano ujutros pogodili su višespratnu stambenu zgradu i dva turistička odmarališta u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje 20 osoba. Grad Lisičansk, u regionu Luganska, u potpunom okruženju ruskih snaga.

Deo devetospratnog stambenog bloka potpuno je uništen projektilom u jedan sat posle ponoći. Zidovi i prozori susednog stambenog bloka od 14 spratova takođe su oštećeni od eksplozije. Stanovnici su pomagali spasiocima u rasčišćavanju ruševina.

„Moj prijatelj, moj poslovni partner. Ja nisam bio u Odesi, ali on je ovde držao trening za decu. Jutros je trebalo da ima još jedan trening, pa je ostao tu da prenoći“, rekao je jedan stanovnik Odese.

U napadu na stambeni blok Sergijevka, prema ukrajinskim izvorima, stradalo je i dvoje dece, a tri osobe su poginule u obližnjem odmaralištu.

PROČITAJTE I:

„Čuli smo udare. Živimo blizu. Došli smo na lice mesta, zajedno sa radnicima Hitne pomoći i drugim stanarima da bi pomogli onima koji su preživeli“, naveo je drugi stanovnik Odese.

Kremlj je odbacio navode da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu.

„Podsećam na reči ruskog predsednika i vrhovnog komandanta da Oružane snage Rusije ne gađaju civilne ciljeve. Napadamo vojna skladišta, mesta gde su smešteni i gde se obučavaju nacionalistički elementi, uključujući i strane plaćenike“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Posle novog masakra civila, predsednik Zelenski je pozvao ukrajinske zvaničnike da brže rade na pridruživanju zemlje EU.

„Ne želimo da ukrajinska jutra počinju tragično kao danas sa ruskim raketnim udarima poput ovog na Odesu. Pozivam sve one koji su na državnim funkcijama da svoju dužnost, rad ka članstvu u EU, vide kao prvu bitku za našu državu“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Predsednica Evropske komisije obratila se političkom vrhu Ukrajine porukom ohrabrenja.

„Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Ukrajina je zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo. Ukrajina će biti glavni priopritet i moraće da dođu velike investicije“, navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ruske snage postepeno napreduju u reonu grada Lisičanska, poslednjeg većeg grada u regionu Luganska koji je ostao pod kontrolom Ukrajine. Posle zauzimanja rafinerije, ruske trupe su presekle poslednji veliki put koji iz Lisičanska vodi ka Bahmutu, čime su presečene linije snabdevanja i moguća odstupnica ukrajinskih snaga.

Komentari

Vaš komentar