Rusi gube poverenje u Putina posle snimka koji je objavio Navaljni

Svet 08. feb 202119:1457 komentara
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Svaka šesta osoba zauzela je negativan stav prema predsedniku Vladimiru Putinu nakon što je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni objavio video u kojem se ruski čelnik povezuje s luksuznom palatom, pokazala je anketa.

U dvosatnom filmu naziva „Putinova palata“, koji je, kako tvrdi Navaljni, prvenstveno priča o podmićivanju, detaljno je pokazano veličanstveno imanje na obali Crnog mora površine od gotovo 18.000 kvadratnih metara.

Povezane vesti:

Autori filma tvrde da je okolni prostor skoro 40 puta veći od kneževine Monako i da je zdanje navodno stajalo 100 milijardi rubalja (oko 1,12 milijardi evra).

Prema navodima iznesenim u filmu, „palatu“ su finansirala ruska državna preduzeća Rosneft i Transneft i oba vode dvojica bliskih prijatelja Vladimira Putina: Igor Sečin i Nikolaj Tokarjev.

Video je prikupio je 110 miliona pregleda na Jutjubu otkako je objavljen 19. januara, a Navaljnijevi saveznici koriste ga kako bi ohrabrili ljude da učestvuju u protestima protiv Kremlja.

Poslovni čovek Arkadij Rotenberg, Putinov bivši džudo partner, rekao je da je palata njegova nakon što je Putin rekao učenicima da palata ne pripada ni njemu ili njegovoj porodici.

Anketa koju je objavio Levada Center, koji nije povezan s vlastima, pokazala je da je 26 posto odraslih Rusa – ili svaki četvrti – pratilo Navaljnijevu istragu, dok 31 posto nije čulo za nju.

Sedamnaest posto ispitanih reklo je da ima lošije mišljenje o Putinu nakon što su ga gledali, iako je 77 odsto reklo da se njihovo mišljenje o njemu nije promijenilo.

Navaljnijev saveznik Leonik Volkov zadovoljan je nalazima. „Kad ljudi gledaju, to deluje“, napisao je Volkov na Tviteru. „Sedamnaest posto onih koji su to videli i rekli da negativnije gledaju na Putina puno je. Govorimo o milionima ljudi. To je bitka – u bukvalnom smislu – za umove Rusa.“

U anketi Levade učestvovalo je 1.616 odraslih osoba širom zemlje, a sprovedena je od 29. januara do 2. februara.

Komentari

Vaš komentar