Rusija 18. decembra izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

Svet 18. jun 202122:12 3 komentara
Shutterstock

Rusija će se u potpunosti povući iz Sporazuma o otvorenom nebu 18. decembra 2021. godine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Rusija je obavestila sve države članice sporazuma o odluci da se povuče iz Sporazumu o otvorenom nebu šest meseci posle slanja obaveštenja. To će se deseti 18. decembra 2021. godine“, navedeno je u saopštenju koje je preneo TASS.

Posle usvajanja zakona o poništavanju Sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije koji je stupio na snagu i u skladu sa utvrđenom procedurom, Moskva je predala depozitarima sporazuma – Kanadi i Mađarskoj obaveštenje o izlasku.

Povezane vesti:

„Državama depozitarima sporazuma o otvorenom nebu poslat je zahtev da odmah obaveste sve države članice i sazovu u najkraćem mogućem roku, odnosno za 30 dana kako je predviđeno Sporazumom, konferenciju država članica da ispita posledice ruskog izlaska“, navodi se u dokumentu.

Izlazak Rusije iz sporazuma pokazao je da su pokušaji da se dobije jednostrana prednost, ignorišući interese i zabrinutost Moskve, osuđeni na neuspeh, naglasilo je Ministarstvo.

Pozvalo je zapadne partnere da shvate da neće uspeti da osiguraju svoju bezbednost bez uzimanja u obzir bezbednosnih interesa Rusije i njenih saveznika.

„Uvek ćemo pronaći efikasan odgovor. Ali ipak je bolje da zajedno radimo na jačanju evropske i globalne bezbednosti, oslanjajući se posebno na iskustvo dugogodišnje plodne saradnje država u okviru Sporazuma o otvorenom nebu“, navedeno je u saopštenju.

Rusija je učinila sve za očuvanje sporazuma i Sjedinjene Američke Države snose punu odgovornost za njegov raspad, kaže se u dokumentu.

Kako je istaklo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Amerikanci aktivno favorizuju transparentnost na vojnom polju „samo u slučajevima kada očekuju da će njime obezbediti sebi prednost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare