Rusija bi mogla da zatraži odštetu za Severni tok

Svet 27. mar 202309:07 komentara
Severni tok 2
ODD ANDERSEN / AFP

Postoji mogućnost da Moskva zatraži odštetu za prošlogodišnje eksplozije na gasovodu "Severni tok", rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Betričevski.

U septembru prošle godine, na gasovodima, koji ispod površine Baltičkog mora povezuju Rusiju i Nemačku, odjeknule su eksplozije i Moskva je to nazvala činom „međunarodnog terorizma“.

POVEZANE VESTI:

„Ne odbacujemo mogućnost da će izneti pitanje odštete za štetu nastalu nakon eksplozija na gasovidima Severni tok“, rekao je Betričevski.

On je naglasio da su zapadne države protiv ruskog nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se traži pokretanje nezavisne međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok.

Rusija je u februaru iznijela nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN radi provera navoda koje je američki novinar Sejmur Herš izneo u tvrdnjama da su za eksplozije odgovorne SAD uz podršku Norveške.

Američki obaveštajni podaci, s druge strane, nagoveštavaju da je za sabotažu na gasovodu Severni tok odgovorna proukrajinska grupa, a da je napad izveden bez znanja ukrajinskih vlasti. Oni napominju i da nema dokaza da je u napad bila umešana Rusija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tvrdnje o umešanosti ukrajinskih aktivista u eksplozije, međutim, nazvao potpunim besmislicama.