Rusija formira nove vojne jedinice kako bi se suprotstavila pretnji NATO-a

Svet 31. maj 202119:46 komentara
Moskva, Rusija
Shutterstock

Ruska armija će ove formirati ove godine 20 novih jedinica na zapadu zemlje kako bi se suprotstavila, kako ocenjuje, sve većoj pretnji NATO-a, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu.

On je to objavio na sastanku sa najvišim vojnim funklcionerima, ukazao na sve više letova američkih strateških bombardera u blizini ruskih granica, na raspoređivanje NATO ratnih brodova i sve češće i veće vežbe snaga ovog saveza.

Šojgu je naveo da takve akcije „uništavaju međunarodni sistem bezbednosti i prisiljavaju nas da preduzmemo odgovarajuće protivmere“.

„U zapadnom vojnom okrugu formiraćemo još 20 jedinica i formacija do kraja godine“, rekao je Šojgu i dodao da su vojne jedinice u zapadnoj Rusiji ove godine naručile oko 2.000 novih komada oružja.

Ruski ministar odbrane je saopštio i da su pripreme za vežbe, koje će se izvoditi zajedno s Bjelorusijom, u završnoj fazi i naglasio da ti manevri imaju „isključivo obrambeni karakter“.

Odgovarajući na pitanje o ruskim planovima, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da je „Rusija poslednjih godina uložila velika sredstva u novu, modernu vojnu opremu, od konvencionalne do nuklearne“ i dodao da je (Rusija) „bila spremna da upotrebi vojnu silu protiv suseda, u Gruziji i u Ukrajini“.

„To je jedan od glavnih razloga zašto je NATO poslednjih godina povećao spremnost svojih oružanih snaga“, rekao je Stoltemberg novinarima pre sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane saveza.

Trenutno hiljade NATO vojnika, nekoliko ratnih brodova i desetine aviona sudeluju u vojnim vežbama koje se protežu od Atlantika, kroz Europu do područja Crnog mora.

NATO ističe da ratne igre nisu usmerene na Rusiju, ali vežbe Odlučni udar 21 simuliraju odgovor vojne organizacije sa 30 država na napad na bilo koju od njezinih članica.

Prošlog meseca je koncentracija trupa na ruskom jugu i jugozapadu u blizini ukrajinske granice izazvala je zabrinutost u Ukrajini i na Zapadu, koji su pozvali Moskvu da povuče svoje snage.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine, a zatim je izbila separatistička pobuna na istoku Ukrajine. Za sedam godina borbi u tom delu Ukrajine ubijeno je više od 14.000 ljudi