Rusija gomila vojsku kod Ukrajine, Stoltenberg – Moskva će platiti visoku cenu

Svet 30. nov 202119:40 18 komentara

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO na dvodnevnom sastanku u Rigi razgovaraće o gomilanju ruske vojske blizu granice sa Ukrajinom. Pre sastanka generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Rusija platiti "visoku cenu" za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu.

Osim Ukrajine, baltičkih država i Poljske, u fokusu NATO ministara našao se i Zapadni Balkan. Ministarka inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras obećala je da će njena zemlja štititi i podržavati stabilnost Zapadnog Balkana i Ukrajine.

Povezane vesti

„Svaka akcija Rusije, usmerena na potkopavanje sloboda i demokratije u zemljama koje su naši partneri bila bi strateška greška. Želimo mir u kojem sloboda i demokratija, ne samo opstaju, već cvetaju“, kazala je ona.

NATO najavljuje akcije odvraćanja Rusije od onoga što se na Zapadu vidi kao priprema za okupaciju Ukrajine.

„Vidimo nagomilavanje ruske vojske, vidimo oklopne jedinice, vidimo dronove i dignutu borbenu gotovost. Pozivamo Rusiju da bude transparentna, jer ovo ponašanje nije ničim izazvano i neobjašnjivo je“, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje šta ako Rusija kaže da je Ukrajina deo njene interesne sfere, ministri u Rigi imaju spreman dgovor.

„Ne, Putin to ne može da kaže pošto je Ukrajina nezavisna nacija i Rusija mora da prizna da je Ukrajina nezavisna. Moramo da branimo granice koje su postojale pre 2014“, istakao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

U Vašingtonu nemaju sumnju da Moskva sprema agresiju na Ukrajinu.

„Videli smo ruski scenario mnogo puta. Veoma smo zabrinuti zbog pokreta duž granice Ukrajine. Znamo da Rusija često kombinuje te akcije sa naporima na unutrašnjoj destabilizaciji“, ukazao je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

„Takve pretnje predstavljaju crvenu liniju za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati zdrav razum i odgovornost za naše države i međunarodnu zajednicu“, kazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Za politiku dizanja napetosti i zveckanja oružjem Rusija krivi Vašington.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da ako Zapad „ne bude u stanju da zadrži Ukrajinu, već da je, naprotiv, isprovocira”, onda će Moskva morati da preduzme neophodne mere kako bi osigurala bezbednost zemlje.

NATO i Rusija su razmenili i danas optužbe za pojačane vojne aktivnosti na granicama Belorusije i Rusije sa EU i nad Crnom moru. Odnosi dva bloka, konstatuju analitičari, nisu bili na nižem nivou još od kraja Hladnog rata.