Rusija i Iran za spasavanje nuklearnog sporazuma

Svet 26. jan 202112:15
Iran nuklearni program
HO / ATOMIC ENERGY ORGANIZATION OF IRAN / AFP

Rusija i Iran žele da se "spasi" nuklearni sporazum, izjavili su u Moskvi šefovi diplomatija dve zemlje, dok administracija predsednika SAD Džoa Bajdena treba da odluči da li će Ameriku vratiti u taj ključni ugovor.

„Posebno aktuelna tema jeste spasavanje (sporazuma) i mi, kao i Iran, želimo vraćanje na njegovu punu primenu“, izjavio je ruski ministar Sergej Lavrov.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je dodao da Iran „deli ideju da treba spasiti (sporazum) od rizika i opasnosti koji su se pojavili nakon izlaska SAD“.

Iran i „šestorka“ (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka) potpisali su u Beču 2015. godine Zajednički sveobuhvatni akcioni plan za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja nakon 12 godina tenzija.

Međutim, pitanje opstanka tog sporazuma je dovedeno u pitanje nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp 2018. jednostrano povukao zemlju iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

Ocenjujući da je politika njegovog prethodnika prema Iranu bila neuspešna, novi predsednik SAD Džo Bajden najavio je vraćanje zemlje tom sporazumu.

Međutim, za to je potrebno da Iran striktno poštuje odredbe sporazuma. Teheran zauzvrat traži ukidanje sankcija i da Vašington poštuje svoje obaveze.

Komentari

Vaš komentar