Rusija i Kina produžile ugovor o prijateljstvu

Svet 28. jun 202116:33 6 komentara
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via Reuters

Rusija i Kina objavile su da su produžile za pet godina ugovor o prijateljstvu, koji je na snazi od 2001. godine i pohvalile "stabilizacionu ulogu" koju njihova saradnja ima na svetska previranja.

Kremlj je izdao zajedničko saopštenje povodom 20. godišnjice ugovora, posle video razgovora predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga.

„U toj deklaraciji takođe se ukazuje da će u februaru 2022. godine ugovor biti automatski produžen za pet godina“, rekao je Putin, prema transkriptu koji je objavilo rusko predsedništvo.

„U vreme kada je svet ušao u period previranja i promena i kada je čovečanstvo suočeno sa raznim rizicima, bliska kinesko-ruska saradnja donela je pozitivnu energiju međunarodnoj zajednici“, rekao je Si Đinping, preneo je Kremlj.

Putin je dodao da saradnja izmedju Moskve i Pekinga igra „stabilizacionu ulogu u svetskim pitanjima, u kontekstu jačanja geopolitičkih turbulencija“.

Poslednjih meseci dve zemlje su više puta davale izjave podrške i najavile pojačanu saradnju u oblastima ekonomije, informisanja i svemirske industrije.

Ovo približavanje događa se u vreme tenzija i rastuće konkurencije između Kine i SAD i rastućih rusko-američkih tenzija.

Peking i Moskva vezani su „strateškim partnerstvom“ od 1996. godine, a od 2001. godine Ugovorom o prijateljstvu. Dve zemlje su 2004. godine rešile kompleksni spor na svojoj granici dugoj 4.250 kilometara.

Komentari (6)

Vidi sve komentare