Rusija i Severna Koreja potpisaće „važne dokumente“ tokom Putinove posete

Svet 17. jun 202418:35 18 komentara
KCNA VIA KNS / AFP

Rusija i Severna Koreja potpisaće "važne dokumente" tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji u utorak i sredu, objavio je u ponedeljak Kremlj, spomenuvši čak moguće potpisivanje sporazuma o "strateškom partnerstvu".

Vladimir Putin će doputovati u Pjongjang u utorak kasno uveče, a službeni program posete održaće se u sredu, rekao je novinarima diplomatski savetnik ruskog presednika, Jurij Ušakov.

Biće potpisani „važni dokumenti, jako značajni“, rekao je, spomenuvši čak „moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu“.

Povezane vesti

„Taj sporazum, bude li potpisan, biće naravno uslovljen dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svetu i regionu i kvalitativnim promenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima. Strane još na tome rade i konačna odluka o njegovu potpisivanju biće donesena u idućim satima“, rekao je, kako su prenele ruske novinske agencije.

Po istom izvoru, Putin i severnokorejski čelnik Kim Džong Un daće takođe „izjave za novinare“.

U Putinovoj pratnji biće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Andrej Belousov. Tu će biti i dvojica zamenika premijera te direktor ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dve zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Poseta će se dogoditi devet meseci nakon što je Putin ugostio severnokorejskog lidera na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare