Rusija istražuje Netfliks zbog mogućeg kršenja ozloglašenog anti-gej zakona

Svet 25. nov 202113:513 komentara
Olga Maltseva/AFP

Ruska policija će pokrenuti istragu o produkcijskoj kući Netfliks nakon pritužbi aktivistkinje za "zaštitu porodice" da ta američka kompanija širi propagandu "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloletnicima, javlja Raša tudej.

Pročitajte još:

Prema navodima, Olga Baranec je pisala vlastima žaleći se na brojne TV emisije, uključujući „Elit“, „Mladu kraljevsku porodicu“ i „Seksualno obrazovanje“.

Baranec je vođa grupe pod nazivom Javna komisija za zaštitu porodice, a prema njenom mišljenju kompanija Netfliks je prekršila zakon koji je Rusija donela 2013. godine poznat kao „zakon o gej propagandi“, kojim su uvedena ograničenja na prihvatanje „netradicionalnih seksualnih vrednosti među maloletnicima“.

Nakon žalbe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije će sprovesti istragu, a ako bude proglašen krivim, Netfliks bi mogao da se suoči sa kaznom do milion rubalja, odnosno 13.400 dolara.

Nedavno je moskovski sud kaznio ruski muzički kanal „Muz TV“ po istom zakonu, nakon niza incidenata tokom ceremonije dodele muzičkih nagrada.

Emisija je dospela na naslovne strane nakon što je prikazala pop zvezde Filipa Kirkorova i Davu u belom automobilu okružene muškim modelima u toplesu.

Kanal je, takođe, emitovao video na kojem bloger Igor Sinjak nosi haljinu, a zvezda društvenih medija Danja Milohin oblači kombinaciju polu-smokinga.

Zakon o „gej propagandi“ kritikovan je na međunarodnom nivou, a neki u zemlji ga nazivaju napadom na prava LGBT osoba.

Političari vladajuće stranke čak su doveli u pitanje zakon, a tadašnja poslanica Oksana Puškina rekla je prošle godine da državnu politiku „treba prilagoditi“, prenosi Raša tudej.

Komentari

Vaš komentar