Rusija izdala poternicu za rusko-američkom novinarkom Mašom Gesen

Svet 08. dec 202323:46 14 komentara
Tanjug/Evan Agostini/Invision/AP, File

Ruska policija stavila je na poternicu istaknutu rusko-američku novinarku i spisateljicu Mašu Gesen, nakon što je protiv nje podigla optužnicu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

To je najnoviji korak u nemilosrdnom obračunu Kremlja sa političkim protivnicima u Rusiji koji se intenzivirao otkako je ta zemlja 24. februara 2022. napala Ukrajinu i okupirala delove njene teritorije.

Povezane vesti

Nezavisna ruska novinska kuća Medijazona prva je danas izvestila da se Gesenova pojavila na onlajn listi traženih osoba ruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

AP je potvrdio autentičnost informacije, ali se sa sajta ministarstva ne vidi kada je tačno Gesen stavljena na listu.

Ruski mediji izvestili su prošlog meseca da je krivični postupak protiv Gesen, nagrađivane spisateljice i otvorene kritičarke predsednika države Vladimira Putina, pokrenut zbog intervjua koji je ona dala istaknutom ruskom novinaru Juriju Dudi.

U intervjuu, koji je objavljen na Jutjubu u septembru 2022. i od tada je pregledan više od 6,5 miliona puta, njih dvoje su, između ostalog, govorili o zverstvima ruskih oružanih snaga u Buči, ukrajinskom gradu u blizini Kijeva koji su nakratko okupirale ruske snage.

Nakon što su ga ukrajinske trupe ponovo zauzele, pronašle su tela muškaraca, žena i dece na ulicama, u dvorištima i kućama, kao i u masovnim grobnicama. Na nekim telima bilo je tragova mučenja.

Ruski zvaničnici oštro poriču da su njihove snage odgovorne za taj masakr i gonile su brojne ruske javne ličnosti zbog toga što govore o Buči. Mnogi od njih su dobili duge zatvorske kazne.

Gesen ima dvojno rusko i američko državljanstvo i živi u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare