Rusija kritikovala Izrael zbog napada na aerodrom u Damasku

Svet 11. jun 202211:536 komentara
Izvor: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin

Rusija je oštro kritikovala Izrael posle napada pred zoru u petak na aerodrom u Damasku za koji je okrivljena jevrejska država.

Izraelski mediji navode da je kritika bila neuobičajeno oštra, a ;satelitska kompanija je prethodno objavila snimke velike štete na pistama, zbog koje su obustavljani svi letovi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je sinoć osudilo, kako je saopštilo, „opaku praksu“ izraelskih napada na civilnu infrastrukturu za koje je rečeno da su provokativni i da predstavljaju „kršenje osnovnih normi medjunarodnog prava“.

Izrael često napada postrojenja i konvoje oružja proiranskih milicija, a oslanja se na takozvani „mehanizam dekonflikta“ dogovorenog sa Moskvom kako bi se izbegli direkni sukobi s ruskim snagama u Siriji, podsećaju izraelski mediji.

Odnosi Izraela sa Rusijom su još ranije narušeni zbog rata u Ukrajini, ali sinoćnja osuda Rusije napada na Siriju pokazuje da napetost raste.

Sirijski državni mediji su najpre javili da je Izrael rano u petak iz vazduha napao neke vojne položaje južno od Damaska, da je jedna osoba ranjena i ima materijalne štete.

Nekoliko sati kasnije Sirija je obustavila sve letove za medjunarodni aerodrom i kao razlog navela tehničke smetnje. Izrael nije zvanično komentarisao napad.

Kompanija Imidž sat internešenel (ImageSat International) je navela da su u napadu „potpuno onesposbljene“ obe aerodromeske piste, te da je svaka pogodjena tri puta.

U raketnim napadima u aprilu i maju, koji se takodje pripisuju Izraelu, oštećeni su drugi delovi pista.

Kako je saopštila satelitska kompanija ti napadi su skratili dužinu jedne piste i umnogome onemogućili sletanje velikih aviona. Napad u petak je „onesposobio čitav aerodrom dok se ne popravi“.

Izraelski zvaničnici optužuju Iran da krijumčari oružje i sisteme za unapredjenje raketa iz Teherana do proiranskog libanskog Hezbolaha koristeći civilne letove preko Sirije.

Izraelski retko komentariše napade u Siriji, ali jeste saopštio da je od početka tamošnjeg rata 2011. godine tamo izveo stotine napada iz vazduha.

Komentari

Vaš komentar