Rusija lansirala iranski satelit, neizvesno da li će snimati šume ili Izrael

Svet 09. avg 202213:02 komentara
Reuters/ Handou/ Roscosmos

Rusija je iz Kazahstana uspešno lansirala u orbitu iranski satelit koji bi Teheranu mogao da omogući nadgledanje Izraela i zemalja Bliskog istoka, dok bi Rusija podatke mogla da upotrebi za nadzor Ukrajine usred svoje vojne akcije.

Pročitajte još:

Iran je saopštio da će satelit, opremljen kamerom visoke rezolucije, pratiti životnu sredine i da će ostati u potpunosti pod njegovom kontrolom, izvestio je Asošiejted pres (AP). Prema navodima Teherana, nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje satelit prikupi, a podaci će biti korišćeni striktno u civilne svrhe.

„Ali, bilo je navoda da bi ih Rusija mogla koristiti za nadzor Ukrajine usred svoje vojne akcije“, piše AP.

Ukoliko bude uspešan, satelit bi Iranu omogućio da nadgleda svog glavnog neprijatelja, Izrael, i druge zemlje na Bliskom istoku.

Satelit je lansirala raketa „Sojuz“ sa kosmodrona Bajkonur u Kazahstanu, u 8:52 po moskovskom vremenu. Šef ruske državne svemirske korporacije Roskosmos Jurij Borisov pozdravio je lansiranje kao „važan orijentir“ u saradnji Moskve i Teherana.

Prema iranskim vlastima, satelit će pomoći u poboljšanju produktivnosti u sektoru poljoprivrede, istraživanju vodnih resursa, upravljanju prirodnim katastrofama, suprotstavljanju krčenju šuma i nadgledanju pograničnih područja.

Pozivajući se na iransku Civilnu svemirsku agenciju, nacionalna televizija je objavila će satelit pružati nadzorne slike visoke rezolucije, sa definicijom jedan metar po pikselu. Zapadni civilni sateliti nude oko pola metra po pikselu, dok se veruje da američki špijunski sateliti imaju još veću definiciju.