Rusija na granici sa Gruzijom otvara mobilizacioni punkt

Svet 27. sep 202211:01 > 12:38 26 komentara
Gruzija
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Na granici Rusije i Gruzije na kontrolnom punktu Gornji Lars biće otvoren mobilizacioni punkt, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ruske republike Severne Osetije.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ne precizira se iz kojih razloga se otvara mobilizacioni punkt.

Povezane vesti

„Ozbiljno se povećava priliv putničkih vozila koja se kreću ka Gruziji. Da bi se smanjili rizici od nezakonitog ponašanja i nastanka konfliktnih situacija, doneta je odluka da se građanima omogući da prelaze granicu i pešice“, navodi se u saopštenju.

Ova odluka je doneta kako bi se smanjili rizici od nezakonitog ponašanja i nastanka konfliktnih situacija, napominju u resoru. Ranije je na ovom mestu bilo moguće preći granicu samo prevoznim sredstvima.

Potpredsednik Vlade te kavkaske republike Irbek Tomaev saopštio je u ponedeljak da se u redu za ulazak u Griziju nalazi oko 3.500 putničkih automobila i oko 1.300 teretnih.

Od početka delimične mobilizacije u Rusiji, 21. septembra, na graničnim prelazima sa susednim zemljama za koje Rusima nije potrebna viza, ogromni su redovi za izlazak iz Rusije.

Ministar policije: Gruzija nema razloga da zatvara granicu sa Rusijom

Gruzija nema razloga da zatvara granicu sa Rusijom, ali je za sada preduzela mere za jačanje kontrole na graničnim prelazima, izjavio je gruzijski ministar policije Vahtang Gomelauri, prenosi Interfaks.

„Ne razumem zahteve jednog dela opozicije da zatvori granicu sa Rusijom, a drugog, naprotiv, da primi što više Rusa. Nemamo razloga da zatvaramo granicu sa Rusijom“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovih dana granicu sa Gruzijom dnevno prelazi oko 10.000 Rusa, što je za oko 40 do 45 odsto više nego pre 21. septembra, odnosno objavljivanja delimične mobilizacije u Rusiji, kada je u Gruziju svakodnevno stizalo oko 6.000 Rusa.

On je dodao da je oko 60 odsto Rusa koji su stigli u Gruziju već napustilo državu.

„Građani Rusije već godinama posećuju Gruziju, tako da nećemo sada praviti prepreke ovom procesu“, rekao je ministar.

Od početka delimične mobilizacije u Rusiji, na graničnim prelazima sa susednim zemljama za koje Rusima nije potrebna viza, ogromni su redovi za izlazak iz Rusije.