Rusija nastavila sa udarima na grad Zaporožje, uz rakete korišćeni i dronovi

Svet 07. okt 202215:22 4 komentara
Reuters/Stringer

Ruske snage su nastavile sa udarima na ukrajinski grad Zaporožje, a uz rakete, koje su i ranije korišćene, danas su prvi put upotrebile i bespilotne letelice napunjene eksplozivom.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su ruske bespilotne letelice iranske proizvodnje danas oštetile dva infrastrukturna objekta u gradu Zaporožje, a da je u ruskom raketiranju jedna osoba povređena, prenosi AP.

Pročitajte još

Broj poginulih u jučerašnjim ruskim raketnim napadima na stambene zgrade u Zaporožju povećan je na 11, navele su ukrajinske vlasti i dodale da je još 21 osoba spasena iz ruševina.

Posle vojnih gubitaka na terenu, usled ukrajinske kontraofanzive na jugu i istoku zemlje, Rusija je počela da koristi dronove iranske proizvodnje u napadima na ukrajinske ciljeve. „Kamikaze dronovi“, bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu, jeftinije su i manje sofisticirane od projektila, ali su se pokazale efikasnim u nanošenju štete metama na zemlji.

Zaporožje je jedna od četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija prošle nedelje pripojila, posle organizovanja referenduma na tim teritorijama. U Zaporoškoj oblasti se nalazi i najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja je pod ruskom okupacijom, dok je grad Zaporožje pod kontrolom Ukrajine.

Borbe u blizini nuklearne elektrane Zaporožje izazvale su zabrinutost u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Ukrajinski ministar za zaštitu životne sredine Ruslan Strilec rekao je danas da bi akcident u elektrani Zaporožje mogao da oslobodi deset puta veću količinu potencijalno smrtonosne radioaktivnosti od nesreće u Černobilju pre 36 godina.