Rusija: Nuklearku su zapalili Ukrajinci, to je monstruozna provokacija

Svet 04. mar 202211:32 > 14:34 80 komentara
Zaporožje
Planet Labs PBC via AP

Rusko ministarstvo odbrane u petak je okrivilo ukrajinske sabotere za napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju, nazvavši taj čin "monstruoznom provokacijom".

Povezane vesti

Dodaju da je ruska vojska kompleks elektrane zauzela 28. februara i da je osoblje u međuvremenu radilo normalno.

„Napuštajući objekat za obuku iz kog su pucali na pripadnike ruskih snaga, ukrajinski saboteri su podmetnuli požar. Vatrogasci su taj požar ugasili. U vreme provokacije niko od stalno zaposlenih u elektrani nije bio u tom delu kompleksa. U ovom trenutku, osoblje nuklearne elektrane Zarožje nastavlja sa svojim radom normalno, održava postrojenja elektrane i nadgleda stanje radioaktivnosti. Nivo radioaktivnosi na području elektrane je normalan… Brzo saopštenje Zelenskog o navodnoj pretnji u nuklearnoj elektrani i njegov razgovor sa Vašingtonom i Londonom otklanjaju svaku sumnju. Svrha provokacije režima u Kijevu u nuklearnom postrojenju je da Rusija bude optužena za otvaranje izvora radioaktivnog zagađenja“, rekao je Igor Konašenkov iz ruskog ministarstva odbrane.

Video: Reuters

Lokalne ukrajinske vlasti jutros su objavile da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage izvršile napad u ranim jutarnjim satima u petak, zapalivši obližnju petospratnicu koja služi za obuku a koja je ugašena u petak ujutro.

Nije bilo mrtvih ni povređenih, objavilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova na Twitteru, napominjući da je zgrada koja je gorela kompleks za obuku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski tenkovi ciljano granatirali blokove reaktora, optuživši Moskvu da sprovodi “nuklearni teror” i da želi da “ponovi” katastrofu u Černobilju.

Portparol ruskog ministarstva odbrane je rekao da nuklearka normalno radi i da je ona pod ruskom kontrolom od 28. februara.

“Međutim, sinoć je nacionalistički režim u Kijevu pokušao da izvrši monstruoznu provokaciju”, rekao je Igor Konašenkov, pojasnivši da je rusku patrolu u blizini nuklearnog postrojenja napala ukrajinska diverzantska grupa.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promenu” u nivou radioaktivnosti u elektrani Zaporožja, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare