Rusija objavila da je ponovo upotrebila hipersonične rakete u Ukrajini

Svet 20. mar 202209:53 > 09:57 24 komentara
pixabay.com

 Rusija je saopštila, drugi uzastopni dan, da je upotrebila hipersonične rakete u Ukrajini, ovog puta "da uništi rezerve goriva ukrajinske vojske na jugu zemlje".

„Veliku rezervu goriva uništile su krstareće rakete ‘Kalibr’ ispaljene iz Kaspijskog mora kao i hipersonične rakete ispaljene sistemom ‘Kindžal’ iz krimskog vazdušnog prostora“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, ne navodeći kada je taj udar izveden.

Ruska vojska je saopštila juče da je prvi put upotrebila svoju najnoviju hipersoničnu raketu „Kindžal“ tokom ofanzive na Ukrajinu.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su hipersonične rakete uništile veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin ovo hipersonično oružje opisao je kao „nepobedivo“, međutim još nije precizno objašnjeno šta ono zapravo predstavlja, navodi Euronews.

Moskva, kako prenosi Euronews, tvrdi da ove rekate lete izuzetno brzo, 12.000 kilometara na sat, i to u kombinaciji sa manevrisanjem, pa ih to čini teškim za praćenje. Međutim, neki zapadni vojni stručnjaci smatraju da Rusija možda i preuveličava mogućnost ovog svog oružja.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (24)

Vidi sve komentare