Rusija objavila ko je sve izuzet od mobilizacije

Svet 23. sep 202215:33 51 komentara
Tanjug/AP Photo

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su radnici u IT sektoru, bankari i novinari državnih medija oslobođeni mobilizacije, koju je naložio predsednik Rusije Vladimir Putin zbog rata u Ukrajini, prenosi BBC.

Pročitajte još:

Prema pisanju medija, za sada je oko 300.000 građana suočeno sa pozivom za mobilizaciju, što je dovelo do situacije da mladi muškarci pokušavaju da napuste zemlju kako bi izbegli odlazak na ratište u Ukrajinu.

Objavljujući izuzetke, Ministarstvo odbrane je naveo da poslodavci moraju predati liste zaposlenih radnika koji ispunjavanju kriterijume za mobilisanje i predati ih nadležnim kancelarijama.

Pojedini sektori su izuzeti od te obaveze, kako bi se „obezbedilo funkcionisanje specifičnih haj-tek industrija i funkcionisanje ruskog finansijskog sistema“, prenosi BBC i navodi da je jedan paragraf označen kao tajna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da se taj paragraf odnosi na ukupan broj Rusa koji bi mogli biti regrutovani i da zato ne može biti dostupan javnosti.

Mediji prenose da mladi Rusi pokušavaju da napuste zemlju da bi izbegli regrutaciju za prvu vojnu mobilizaciju od Drugog svetskog rata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare