Rusija očekuje da SAD budu spremne na kompromise oko bezbednosnih garancija

Svet 10. jan 202209:54 4 komentara
SEBASTIEN BOZON / AFP

Stav Moskve u pregovorima o bezbednosnim garancijama sa Vašingtonom je nepokolebljiv i SAD moraju biti spremne na kompromise, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, pred početak razgovora američke i ruske delegacije u Ženevi.

Povezane vesti:

Rusko-američke razgovore o bezbednosnim garancijama je predložila Moskva, a Rjabkov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin predvodiće rusku delegaciju.

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmeštanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Vašington i njegovi saveznici odbili su da se obavežu na to, ali su naveli da su spremni za pregovore.

„Sjedinjene Države moraju da budu spremne na kompromise. Rusija je ovde došla sa jasnim stavom, koji sadrži niz aspekata koji su, po mom mišljenju, lako razumljivi i jasno su formulisani“, istakao je Rjabkov, preneo je TASS.

Zahtevi, sadržani u nacrtima bezbednosnog ugovora Rusije i SAD i bezbednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, sačinjeni su u vreme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine, koje je podstaklo strahovanja zbog moguće invazije na tu zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare