Rusija od 16. septembra neće biti deo Evropske konvencije o ljudskim pravima

Svet 23. mar 202219:29 6 komentara
Frederick Florin/AFP

Rusija od 16. septembra više neće biti strana ugovornica Evropske konvencije o ljudskim pravima, pošto je nedavno isključena iz Saveta Evrope zbog napada na Ukrajinu.

Povezane vesti

Komitet ministara Saveta Evrope danas je usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje da će Rusija po isteku šest meseci od isključenja iz te organizacije prestati da bude deo Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U skladu sa rezolucijom koju je juče usvojio, Evropski sud za ljudska prava razmatraće tužbe protiv Rusije u vezi sa navodnim kršenjima Konvencije do 16. septembra ove godine, saopštio je Savet Evrope.

Komitet ministara će nastaviti da nadgleda izvršenje presuda i prijateljskih nagodbi, a Rusija je u obavezi da ih sprovede.

Rusija je dužna da u potpunosti ispuni finansijske obaveze do 16. marta.

Prema današnjoj rezoluciji Komiteta ministara, između ostalog, Rusija više nema pravo da bude predstavljena u tom telu, u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ni u bilo kojim pomoćnim organima ili telima.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je na vanrednoj sednici 16. marta da Rusija momentalno prestaje da bude članica, posle 26 godina u toj organizaciji.

Vanredna sednica Komiteta ministara zakazana je pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope 15. marta usvojila mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije zbog napada na Ukrajinu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare