Rusija oslobodila Britni Grajner u razmeni zatvorenika sa SAD

Svet 08. dec 202214:2167 komentara
Izvor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Rusija je oslobodila zvezdu američke ženske NBA lige Britni Grajner u sklopu razmene zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim državama, u zamenu za psuđenog ruskog trgovca naoružanjem Viktora Buta, javlja CNN.

But, kog zovu „trgovcem smrti“, je bivši sovjetski vojni oficir koji je u SAD služio kaznu od 25 godina zbog zavere da ubije američke državljane, nabavi i izvozi protivvazduhoplovne projektile i pruža materijalnu podršku terorističkoj organizaciji. Moskva je osudila njegovu presudu 2012. godine kao „neosnovanu i pristrasnu“, a on nastavlja da negira krivicu.

Grajner je godinama igrala za jedan ruski klub van sezone, a uhapšena je u februaru na aerodromu pod optužbom za krijumčarenje droge. Iako je tvrdila da je slučajno spakovala kanabisovo ulje koje je pronađeno u njenom prtljagu, osuđena je na dvet godina zatvora u avgustu i u novembru je prebačena u kažnjeničku koloniju.

Razmenom nije obuhvaćen Amerikanac Pol Velan, za kog Stejt department tvrdi da je takođe nevin u pritvoru.

On je državljanin SAD, Irske, Britanije i Kanade kog su uhapsile ruske vlasti 2018. godine pod optužbom da je umešan u obaveštajnu operaciju.

Osuđen je na 16 godina zatvora zbog špijunaže, što on poriče.

Komentari

Vaš komentar