Rusija otvorila krivičnu istragu protiv opozicionara zbog „širenja lažnih vesti“

Svet 12. jul 202222:12 > 13. jul 2022 08:04 5 komentara
REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ruske vlasti otvorile su "krivičnu istragu" protiv Ilje Jašina, jednog od poslednjih opozicionara koji nije u izgnanstvu ili na izdržavanju duge zatvorske kazne, rekao je njegov advokat.

Ruski istražni komitet zadužen za glavne istrage otvorio je istragu protiv opozicionara zbog „širenja lažnih vesti“ o ruskoj vojsci, rekao je njegov advokat navodeći da je dobio poziv istražitelja.

Povezane vesti

„Kod njega je počeo pretres i ja idem tamo“, rekao je advokat Vladimir Porhorov.

Ija Jašin (39), osuđen je 28. juna na 15 dana zatvora zbog „neposlušnosti prema policiji“, što je on nazvao nameštenim, i danas je još u zatvoru.

On je ranije danas rekao preko društvenih mreža da treba da izađe sutra posle jedan popodne.

„Možda će me pustiti, možda neće“, napisao je.

Širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci je novo krivično delo, uvedeno posle početka rata u Ukrajini, za koje može da se dobije 15 godine zatvora.

Od početka ofanzive 24. februara ruske vlasti sprovode oštru represiju protiv retkih kritičara sukoba, zbog čega su mnogi od njih morali da odu u izgnanstvo, osuđujući javno intervenciju u Ukrajini.

Jašin je rekao krajem juna kada je uhapšen da su pravi razlozi njegovog hapšenja očigledno politički.

„Ja sam opozicionar, nezavisni gradski odbornik, kritičar predsednika Putina i protivnik rata u Ukrajini“, rekao je on tada.

On je aktivista ruske liberalne opozicije od 2000-ih i učestvovao je u velikim protestima protiv Vladimira Putina 2011-2012. Saveznik je opozicionara Alekseja Navaljnog, glavnog Putinovog protivnika koji izdržava devetogodišnju zatvorsku kaznu u strogom zatvoru severno od Moskve.

Komentari (5)

Vidi sve komentare