Rusija prekida mirovne pregovore sa Japanom zbog sankcija

Svet 21. mar 202218:28 8 komentara
ANDREY KOVALENKO / AFP

Ruske vlasti saopštile su da odustaju od mirnovnih pregovora sa Japanom, pošto dve zemlje nisu potpisale sporazum posle Drugog svetskog rata zbog teritorijalnog spora, navodeći da Tokio ima "neprijateljski stav" prema Rusiji.

Pročitajte još:

„Rusija nema nameru u sadašnjim okolnostima, da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu“, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo smatra da je „nemoguće razgovarati o potpisivanju temeljnog dokumenta o bilateralnim odnosima sa državom koja zauzima otvoreno neprijateljski stav i nastoji da naškodi interesima“ Rusije.

Japan se pridružio zapadnim zemljama poslednjih nedelja u uvođenju teških ekonomskih sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare