Rusija raspisala poternicu za bratom Alekseja Navaljnog

Svet 20. feb 202413:43 103 komentara
VASILY MAXIMOV / AFP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije ponovo je stavilo Olega Navaljnog na poternicu u vezi sa pokretanjem novog krivičnog postupka protiv njega.

„Navaljni Oleg Anatoljevič. Traži se po članu Krivičnog zakonika“, navodi se, ali nije naznačeno po kom članu je raspisana poternica.

Povezane vesti

Za Tass su iz Agencije za sprovođenje zakona rekli da je protiv Olega Navaljnog, brata nedavno preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, pokrenut novi krivični postupak, ali nisu precizirali po kom članu.

Rusija je i 2022. izdala nalog za hapšenje Olega Navaljnog po optužbama za krivično delo. I tada je to Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo, ne navodeći više detalja.

To je usledilo dan nakon što je ruska zatvorska uprava tražila od sudova da preimenuje njegovu uslovnu kaznu u zatvorsku, zbog kršenja propisa o koronavirusu. To se i desilo nešto kasnije, ali u njegovom odsustvu. U septembru 2021. Oleg Navaljni je napustio Rusiju i otišao na Kipar.

Sudija je tad na ročištu naveo da nema informacija da se u međuvremenu vratio u zemlju, te se nije znalo gde se nalazi.

Njegove pristalice i on su tvrdili da je kazna politički motivisana

, jer su optužbe protiv njega podignute nakon što je učestvovao na protestu u Moskvi protiv hapšenja njegovog brata Alekseja.

Oleg Navaljni je 2018. pušten iz zatvora, nakon što je odležao tri i po godine zbog osude za proneveru, za koju kritičari kažu da je njen cilj bio da se izvrši pritisak na njegovog brata Alekseja i uguše protivnici režima predsednika Vladimira Putina.

Aleksej Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara Putina, preminuo je u petak u zatvoru u arktičkoj oblasti Rusije, gde je služio 19-godišnju kaznu zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare