Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji

Svet 25. mar 202319:55 70 komentara
Reuters/ Sputnik/ Vladimir Astapkovich/ Kremlin

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

„U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već decenijama. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika“, rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

On je dodao da će Rusija uraditi isto i da ima pristanak Belorusije.

„Već smo pomagali našim beloruskim kolegama i opremali njihove avione (…) ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset aviona je spremno za upotrebu takve vrste oružja“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je precizirao da 3. aprila počinju da obučavaju posadu, a 1. jula e biti završena izgradnja posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Belorusije.

Prema Putinovim rečima, ova odluka je podstaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem.

Pročitajte još:

On je ukazao da municija sa osiromašenim uranijumom koju će Zapad prebaciti u Kijev ne spada u oružje za masovno uništenje, ali stvara radioaktivnu prašinu i zbog toga se smatra veoma opasnom, a ako se bude koristila zasejane površine će neminovno biti zagađene, što će stvoriti opasnost i za stanovništvo i za životnu sredinu.

Putin je zapretio da će primeniti istu vrstu municije ako kijev dobije oružje s osiromašenim uranijumom.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je u utorak da će London Ukrajini poslati tenkove „Čelendžer 2“ i municiju za njih, uključujući i protivoklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum, posle čega je Putin upozorio da će Rusija na to odgovoriti.

„Rusija, svakako, ima čime da uzvrati. Imamo, bez preterivanja, stotine hiljada takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima“, rekao je ruski predsednik.

Komentari (70)

Vidi sve komentare