Rusija šalje američku košarkašicu u kaznenu koloniju

Svet 09. nov 202208:11 27 komentara
Reuters/Evgenia Novozhenina

Američka košarkašica Britni Grajner, koja je u avgustu osuđena zbog posedovanja narkotika, biće prebačena u kaznenu koloniju u Rusiji, saopštio je njen pravni tim u Moskvi, ističući da ne znaju gde će biti poslata, niti koja je njena trenutna lokacija, prenosi ESPN.

„Britni je prebačena iz pritvorskog centra u Ikši i sada je na putu u kaznenu koloniju. Nemamo nikakvu informaciju o njenoj trenutnoj lokaciji ili njenom konačnom odredištu“, naveo je u saopštenju pravni tim američke košarkašice.

Advokati su rekli da je proces premeštaja počeo u petak, dan pošto su je posetili zvaničnici američke amabasade i mnogo pre nego što se verovalo da će se to desiti, pošto je sud odbio žalbu Grajnerove 25. oktobra. Proces premeštaja u koloniju uglavnom traje dve nedelje do mesec dana, kazali su advokati.

Ruske kaznene kolonije poznate su po strožijim uslovima nego u moskovskom zatvoru, gde se Griner nalazi od kada je uhapšena u februaru.

„Svaki minut koji Britni Grajner mora da izdrži nepravednu kaznu u Rusiji je minut previše“, rekao je pres sekretar Bele kuće u saopštenju u sredu ujutru.

Dodaje se da američke vlasti neprestano rade na tome da obezbede njeno oslobađanje, a da je predsednik SAD Džo Bajden naredio administraciji da utiču na ruske vlasti kako bi se poboljšao njen tretman i uslovi boravka u kaznenoj koloniji.

Poslednji kontakt Grajnerove sa bilo kim van zatvora bilo je prošlog četvrtka kada su je posetili predstavnici ambasade, a dan ranije videla je svog advokata.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Komentari (27)

Vidi sve komentare