Rusija se priprema za ratnu ekonomiju, spremna dva predloga zakona

Svet 05. jul 202214:41 komentara
Shutterstock

Ruski poslanici napravili su prvi korak prema odobrenju dva zakona koji će vladi omogućiti da obaveže kompanije na opskrbu vojske robom, a njihove zaposlene na prekovremeni rad kako bi podržali rusku invaziju Ukrajine.

Ta je inicijativa došla nakon više od četiri meseca, kako je Rusi zovu „posebne vojne operacije“, zbog koje su zapadne zemlje nametnule talas sankcija protiv Moskve.

Prema jednom predlogu zakona – koji je u prvom čitanju odobrila Državna duma, donji dom parlamenta – određuje se da bi država mogla nametnuti „posebne privredne mere“ za vreme vojnih operacija i zahtevati da kompanije opskrbljuju vojsku robom i uslugama na zahtev ruske vlade.

U objašnjenju predloga zakona navodi se da vojska treba nove materijale i popravak oružja kako bi nastavila kampanju u Ukrajini.

„Potreba da se promptno ispune ti zahtevi, pogotovo s obzirom na sankcije protiv Rusije i ruskih pravnih osoba zahteva od nas da privremeno usredsredimo svoj fokus na određene sektore privrede (…) i organizujemo opskrbu resursima putem nabavke u državne odbrambene svrhe“, navodi se u objašnjenju.

Drugi predlog zakona, takođe prihvaćen u prvom čitanju, izmenio bi Zakon o radu kako bi se vladi dalo pravo regulisanja radnog vremena i određivanja slobodnih dana u određenim kompanijama.

To bi značilo da bi vlada mogla prisiliti zaposlene kompanija koje opskrbljuju vojsku robom, da rade noću, vikendom i praznicima i bez godišnjeg odmora.

Predloge oba zakona ruska vlada podnela je Državnoj dumi. Oni još treba da prođu drugo i treće čitanje, treba ih razmotriti gornji dom parlamenta i potpisati predsednik Vladimir Putin kako bi postali zakoni.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.