Rusija solidarna s Kinom, dolazak Pelosi na Tajvan „čista provokacija“

Svet 02. avg 202214:40 22 komentara
REUTERS/Ann Wang

Rusija je saopštila da bi odlazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan predstavljao "čistu provokaciju", izrazivši "apsolutnu solidarnost" sa Kinom po tom pitanju.

Pročitajte još:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija podržava Kinu po pitanju Tajvana i da razume zabrinutost Pekinga zbog moguće posete Nensi Pelosi tom ostrvu, prenosi agencija TASS. Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, upozorio je da bi poseta Pelosi Tajvanu bila „krajnje provokativna“ i da bi „pogoršala situaciju u regionu i podstakla tenzije“, ukazujući da je „razumljiv veoma, veoma osetljiv odnos“ Kine prema tom pitanju.

„Umesto da se s poštovanjem odnose prema tom osetljivom pitanju za Kinu, SAD su nažalost izabrale put konfrontacije. To neće doneti ništa dobro, možemo samo da izrazimo žaljenje“, naveo je Peskov.

Pelosi je u utorak napustila Maleziju i očekuje se da poseti Tajvan, što bi dovelo do eskalacije tenzija u odnosu SAD i Kine, koja to ostrvo smatra svojom teritorijom.
Nije poznato kuda se Pelosi uputila iz Malezije, a lokalni mediji na Tajvanu javljaju da će stići na ostrvo u toku dana.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. godine kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Kina je više puta upozorila SAD da poseta Pelosi, ako do nje dođe, neće proći bez posledica, i da će preduzeti oštre mere.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini 1940-ih. Posle poraza u građanskom ratu od komunista, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama jer ostrvo smatra delom svoje teritorije.

Kao što Peking smatra to ostrvo delom svoje teritorije, tako i Tajvan nominalno smatra svojom celu teritoriju Narodne Republike Kine.