Rusija stavila Hrvatsku i Sloveniju na listu neprijateljskih država

Svet 22. jul 202210:06 > 12:56 komentara
Shutterstock

Dan pošto je Savet Evropske unije odobrio sedmi paket sankcija Rusiji, vlada te države je ažurirala i proširila spisak zemalja koje ne smatra prijateljskim i koje, kako se navodi na sajtu Vlade Rusije, "vrše neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu". Na listi su se sada našle i zemlje iz regiona Hrvatska i Slovenija, ali i Grčka, Danska i Slovačka.

Pročitajte još:

Vlada Rusije je donela uredbu radi sprovođenja ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina iz aprila 2021. godine „O primeni mera za uticaj (protiv) neprijateljskih akcija stranih država“. Taj dokument ograničava ili zabranjuje državama sa spiska da zapošljavaju Ruse u svojim diplomatskim, konzularnim i drugim državnim predstavništvima.

Na ažuriranoj listi se pored naziva država navodi i broj osoba iz Rusije sa kojima diplomatska predstavništva „neprijateljskih zemalja“ i njihova konzularna predstavništva mogu da sklapaju ugovore o radu.

Prema novom spisku, Grčka ima ograničenje od 34 osobe, Danska – 20, Slovačka – 16. Slovenija i Hrvatska neće moći da zapošljavaju zaposlene u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima iz redova osoba sa teritorije Ruske Federacije.

Lista nije konačna i može biti proširena, saopšteno je iz Moskve.

Peskov objasnio listu Rusije

Portparol ruskog predsednika Vladimir Putina Dmitrij Peskov izjavio je da uvrštavanje zemalja na spisak država koje su Rusiji neprijateljske povlači te države „smanjenje nivoa kontakata, a moguće su i druge posledice“, javila je agencije RIA Novosti.

„Naravno, biti na listi neprijateljskih zemalja podrazumeva i smanjenje nivoa kontakata. Vi znate da je to pitanje Vlade, Vlada je ta koja donosi takvu odluku. I to je vrlo jednostavno, shodno neprijateljskim manifestacijama tih država“, rekao je Peskov.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi to moglo da dovede do komplikacije situacije sa dobijanjem viza, objasnio da su posledice smanjenja obima kontakata vezane za ograničenja u zapošljavanju kadrova za konzularne i diplomatske institucije.

„Postoje i druge moguće posledice po ove zemlje, naravno“, rekao je Peskov.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.