Rusija u petak formalno anektira četiri ukrajinske oblasti

Svet 29. sep 202212:25 204 komentara
Yuri Kadobnov/AFP

Rusija je saopštila da će formalno anektirati četiri ukrajinska regiona na ceremoniji u petak, samo par dana od nepriznatog referenduma, prenosi BBC. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će ceremonijalno potpisivanje ugovora o pristupanju tzv. Donjecke i Luganske republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji biti održano sutra, a predviđeno je da ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju održi govor i potpiše ukaz o aneksiji.

U Moskvi na Crvenom trgu je već postavljena bina, sa bilbordima na kojima se tvrdi da su četiri ukrajinska regiona deo Rusije.

Povezane vesti

„Sutra u 15.00 (po lokalnom vremenu) u Velikoj palati Kremlja, u sali Svetog Đorđa, biće ceremonija potpisivanja sporazuma o ulasku novih teritorija u sastav Ruske Federacije. Na tom skupu predsednik Putin će održati opsežan govor“, rekao je Peskov.

Po navodima ruskih agencija, na ceremoniju su pozvani članovi oba doma ruskog parlamenta.

Kako BBC navodi, ovo podseća na rusku aneksiju Krima 2014, kojoj je takođe prethodio referendum i pobednički govor predsednika sa bine.

Ruska Federacija je od 23. do 27. septembra organizovala referendume o pripajanju svojoj teritoriji na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama Hersonske, Zaporoške, Luganske i Donjecke oblasti.

Proruske vlasti su objavile da je na referendumu 99 odsto birača glasalo za pripajanje ovih oblasti Rusiji.

EU je osudila referendum, navodeći da neće priznati njegove rezultate. I Srbija je saopštila da neće priznati rezultate referenduma u Ukrajini.

Nije bilo nezavisnog posmatranja procesa referenduma, a prema navodima, izborni zvaničnici su išli od kuće do kuće u pratnji vojnika.

SAD su navele da će uvesti sankcije Rusiji zbog referenduma, a zemlje EU razmatraju osmi paket sankcija Moskvi.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kazala je danas da su ljudi iz okupiranih ukrajinskih regiona odvođeni iz svojih kuća i sa radnih mesta, ponekad i pod pretnjom oružjem.

„To je u suprotnosti sa slobodnim i fer izborima. I to je u suprotnosti sa mirom, to je mir pod diktatom“, navela je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare