Rusija traži od Litvanije da odmah ukine zabranu tranzita robe u Kalinjingrad

Svet 20. jun 202220:35 > 23:4435 komentara
Izvor: Pixabay.com/ Игорь Гасанов

Rusija je zatražila od Litvanije da odmah ukine zabranu tranzita određene robe u rusku eksklavu Kalinjingrad. Moskva tvrdi da će, ako se problem ne reši, naći način da zaštiti svoje interese. Evropski zvaničnik Žozep Borel saopštio je da Litvanija samo sprovodi sankcije EU, prema smernicama iz Brisela.

Litvanija je zabranila tranzit robe koju je sankcionisala EU, preko svoje teritorije, što uključuje jedinu železničku rutu između kopnene Rusije i kalinjingradske eksklave na Baltičkom moru.

Zabranjena roba podrazumeva ugalj, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju. Rusija smatra da je to odluka bez presedana.

„Odluka Litvanije da blokira tranzit ka Kalinjingradskoj oblasti je zaista bez presedana. To je kršenje svega. Razumemo da je ova odluka povezana sa namerom EU da proširi sankcije na tranzit. Takođe, smatramo da je ovo nezakonito. Situacija je više nego ozbiljna i zahteva detaljnu analizu pre nego što formulišemo naš odgovor i sledeće korake“, kaže Dimitrij Peskov, navodi portparol Kremlja.

Borel: Litvanija sprovodi sanckije EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku odbacio je u ponedeljak ruske tvrdnje da Litvanija primenjuje vlastite, nacionalne sankcije blokiranjem tranzita određenih roba do ruske enklave Kalinjingrad.

Povezano:

„To je čista propaganda. Litvanija ne preduzima i ne sprovodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Evropska unija”, izjavio je Žosep Borel na konferenciji za novinare u Luksemburgu, nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU.

Borel je rekao da je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielus Landsbergis objasnio da njegova zemlja nije uvela nikakve nacionalne sankcije o zabrani tranzita određenih roba u Kalinjingrad, nego samo sprovodi evropske sankcije, prema smernicama koje je dobila od Evropske komisije.

Borel je podsetio da je Evropska unija uvela zabranu tranzita preko svoga teritorija za određene robe i da Litvanija postupa u skladu s njima.

Komentari

Vaš komentar