Rusija upozorava Zapad: Naše sankcije će biti bolne

Svet 09. mar 202209:37 > 10:40 152 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Rusija je upozorila Zapad da radi na širokom odgovoru na sankcije koji će biti brz i osetiće se u najosetljivim oblastima Zapada.

Ruska ekonomija suočava se sa najvećom krizom od 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, pošto joj je Zapad, zbog njene invazije na Ukrajinu, uveo sankcije u gotovo svaki finansijski i korporativni sektor, prenosi Rojters.

Povezane vesti

„Ruska reakcija biže brza, promišljena i osetljiva za one na koje će se odnositi“, kazao je Dmitrij Birčevski, direktor za ekonomsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Američki predsednik Džozef Bajden uveo je juče zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata kao odgovor na rusku invaziju, koju Moskva zove „specijalna vojna operacija“ čiji je cilj „denacifikacija“ i „demilitarizacija“ Ukrjaine.

Rusije je ranije ove sedmice upozorila da cene nafte mogu da premaše 300 dolara za barel ukoliko SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije.

Moskva je saopštila da Evropa koristi oko 500 miliona tona nafte godišnje. Rusija je snabdeva sa 30 odsto te količine ili 150 miliona tona, kao i sa 80 miliona tona petrohemijskih proizvoda.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je „specijalna vojna operacija“ od suštinskog značaja za rusku bezbednost, pošto su SAD povećala vojno prisustvo NATO blizu ruskih granica i podržavaju prozapadnu vladu u Kijevu.

Ukrajina poručuje da se bori za svoj opstanak, a SAD i njeni evropski i azijski saveznici osudili su rusku invaziju.

Kina, druga svetska ekonomija, pozvala je na uzdržanost, ali njen predsednik Si Đinping je upozorio da će sankcije Rusiji usporiti svetsku ekonomiju.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare