Rusija usvojila novu strategiju – SAD i Zapad „egzistencijalne pretnje“

Svet 31. mar 202315:43 28 komentara
Yuri Kadobnov/AFP

Rusija je usvojila novu spoljnopolitičku strategiju u kojoj se SAD i Zapad navode kao izvori "egzistencijalne pretnje" Moskvi, usred diplomatske krize povezane sa sukobom u Ukrajini.

„Preokreti na međunarodnoj sceni“ primoravaju Rusiju da „prilagodi svoje dokumente strateškog planiranja, posebno onog o koncepciji spoljne politike Rusije“, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rusija je postavila za „prioritet“ da eliminiše „dominaciju“ SAD i Zapada, dok sebe opisuje kao „civilizaciju“ koja brani građane ruskog govornog područja.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u novom dokumentu se konstatuje „egzistencijalna priroda pretnji stvorena delovanjem neprijateljskih zemalja“, kvalifikujući SAD kao „glavnog pokretača i dirigenta anti-ruskog stava“.

„Generalno gledano, politika Zapada cilja da na bilo koji način oslabi Rusiju, i to je nova vrsta hibridnog ratovanja“, rekao je Lavrov.

Nova ruska spoljnopolitička strategija zasnovana je na principu da će se „antiruskim merama koje preduzimaju neprijateljske zemlje stalno odgovarati, a ako treba i oštro“, dodao je on.

Usvajanje ove nove spoljnopolitičke strategije potvrđuje duboki jaz između Moskve i zapadnih zemalja od početka ruske ofanzive na Ukrajinu.

Taj sukob je izazvao diplomatsku krizu težine koja podseća na eru Hladnog rata.

Vašington i njegovi saveznici uveli su teške ekonomske sankcije protiv Moskve, koja ih optužuje za vođenje posrednog rata u Ukrajini, posebno isporukom oružja Kijevu.

Izolovana na Zapadu, Rusija nastoji da se ekonomski i diplomatski približi Aziji, posebno Kini.

Komentari (28)

Vidi sve komentare